Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn

©Foto: Matthijs Iseger

 

Kapt. Timmermans Joachim Lüttgau Deutscher Soldat Bart Hölscher

 

Een paar kilometer ten zuidwesten van Venray, ligt de Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn,  meer dan 31.000 Duitse soldaten hebben hier op een lichtgolvend, 28 hectare groot terrein in het heide/veen-landschap "De Peel" hun rustplaats

Het gebied waar de graven liggen bestaat uit 106 blokken met twaalf rijen van telkens 25 graven. In totaal liggen stoffelijke resten van 31.585 soldaten begraven, waarvan veruit de meeste zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog. De grafstenen hebben allemaal de vorm van een Latijns kruis, ongeacht welk geloof. Bovendien zijn de grafstenen grijs van kleur en gemaakt van beton.

 

 

 

 

 

Op de grafstenen staan de naam, grafligging, geboorte/sterfdatum en de rang met witte kleur vermeld.

Bij een ongeïdentificeerde soldaat staat op de grafsteen de tekst:

"Ein Deutscher Soldat".
 

 

 

Rechts en links van de centrale gedenkplaats zijn twee wegen aangelegd met graven waar een aantal soldaten gezamenlijk in liggen begraven.

 

 

 

 

Vanaf de ingang loopt een 800 meter lange weg door de militaire begraafplaats. Het middelpunt vormt de centrale gedenkplaats met zijn hoge kruis.

In de onmiddellijke nabijheid staat een klokkenspel, dit werd op initiatief en met giften van familieleden van de gevallende gebouwd

 

 

 

 

Het gedenkteken vormt het middelpunt van de begraafplaats. Het gedenkteken is een betonnen kruis. Het kruis heeft een natuurstenen mantel en hieromheen staan korte grafzuilen van natuursteen. Bij het kruis bevindt zich een steen met de tekst:

 "Auf diesem Friedhof ruhen 31.585 Deutsche Soldaten".

 

 

 

 

De Militaire begraafplaats werd door de Nederlandse overheid aangelegd. Doorslaggevend was de wens van het Ministerie van Defensie, de Duitse gesneuvelden op een grote begraafplaats hun laatste te geven, om het behoorlijk onderhoud te kunnen garanderen.

Op 15 oktober 1946 begonnen de herbegravingen door de Nederlandse gravendienst. In Ysselsteyn rusten ook nog ongeveer 3000 soldaten die nog in de laatste maanden van de oorlog sneuvelden, zelfs soldaten die de eerste dag van de aanval op Nederland niet hebben overleefd liggen hier begraven, ook zijn er nog door de Amerikaanse gravendienst soldaten overgebracht naar Ysselsteyn die eerst lagen begraven in Margraten. In het voorste gedeelte van de begraafplaats liggen 85 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog

 

 

 

 

8 mei 1995 wordt in de buurt van de ingang van de begraafplaats een Ginko-boom geplant. Dit is een teken van hoop. Deze boomsoort begon, na de atoombomaanval op Hiroshima en Nagasaki in 1945, als eerste weer te bloeien. Na ongeveer een jaar droeg hij weer groene bladeren.

 

Daarom is hij een teken van hoop geworden - hoop op vrede in een betere wereld.

                       

 

(oude) Informatie gebouw

 

Bezoek aan nieuw Informatiecentrum (2022)

 

 

 

 

 

Top