Memorial/Visitor Center AMC Margraten

M.C. Normandië

 

30 Januari  2022

Initiated 2018 - Completion 2022

Kaan Architecten bouwplan  (Pdf-Document)

 

 

31 maart 2012

Geen Memorial Center.

MARGRATEN, Nu digitale informatie uitbreiden

Er komt geen Memorial Center bij de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. De stichting die daar jarenlang naar streefde, gaat zich nu vooral richten op het uitbreiden van de digitale informatie over de begraafplaats. Dat zegt burgemeester Dieudonné Akkermans van de gemeente Eijsden-Margraten en bestuurslid van de Stichting Memorial Center Akkers van Margraten. „Wij zoeken niet meer naar de mogelijkheid om een gebouw bij de begraafplaats neer te zetten. Dat komt er alleen als de Amerikanen dat willen. Maar die kiezen in Europa voor de lijn van ingetogen en respectvolle begraafplaatsen.” De Stichting Memorial Center werd in 2007 opgericht met het doel te komen tot een museum annex informatiecentrum in de nabijheid van de Amerikaanse begraafplaats aan de Rijksweg in Margraten.

 

12 mei 2009

Geld voor Memorial Center Margraten

De stichting Margraten Memorial Center krijgt van de gemeente Margraten een subsidie van 25.000 euro. Volgens het college is het geld nodig voor het ‘uitvoeren van vervolgactiviteiten’ om het plan voor een Memorial Center op de Amerikaanse begraafplaats te verwezenlijken.

 

2 mei 2009

Memorial Center komt dichterbij.....

De plannen voor de bouw van een Memorial Center bij de Amerikaanse begraafplaats in Margraten worden steeds serieuzer. Begin deze maand bekeek een architectenteam uit Amerika de mogelijkheden voor de bouw van een bezoekerscentrum. Het architectenteam werkt in opdracht van de American Battle Monuments Commission (ABMC) die beheerder is van alle begraafplaatsen voor Amerikaanse soldaten. Wat hun bevindingen zijn in Margraten is nog niet bekend. ABMC wil bij elke Amerikaanse begraafplaats een bezoekerscentrum realiseren. Harrie van Beers, vicevoorzitter van de stichting Margraten Memorial Center, ziet dat de Amerikaanse commissie de Margratense plannen steeds serieuzer worden genomen. „We maken progressie. Het is alleen een zaak van veel geduld en veel lobbyen.”

 

30 juni 2008

Memorial Center Margraten blijft nog onzeker

De lobbyreis van burgemeester Harrie van Beers van Margraten naar de Verenigde Staten heeft niet opgeleverd wat hij ervan verwacht had. De burgemeester wil graag een bezoekerscentrum op de Amerikaanse begraafplaats. Hij voerde daarover vorige week gesprekken met Amerikaanse politici en de AMBC. Dat is de organisatie die verantwoordelijk is voor de begraafplaats. De ABMC wil in het bezoekerscentrum vooral het militaire verhaal van de oorlog kwijt, Margraten kiest liever voor een presentatie van zaken als vrede en verdraagzaamheid. Van Beers hoopt dat het Memorial Center alsnog naar zijn gemeente komt. 2015 ziet hij als streefdatum.

 

21 juni 2008

Lobby voor Memorial Center begonnen

Burgemeester Harry van Beers van Margraten is zaterdag naar Amerika vertrokken voor de grote lobby voor een Memorial Center op de Amerikaanse begraafplaats. Het bezoekerscentrum moet jaarlijks tienduizenden bezoekers trekken. De plannen voor de bouw van een infocentrum zijn er al langer en de gemeente heeft hierover ook al gesproken met betrokkenen. Er zijn echter nog geen concrete financiële toezeggingen gedaan. Daarom is het bezoek gepland. Van Beers brengt onder meer een bezoek aan het Amerikaanse Congres en de Senaat.

 

12 juni 2008

Margraten wil Memorial Center op begraafplaats

Burgemeester Harry van Beers van Margraten gaat volgende week naar Amerika om daar gelden los te peuteren voor de bouw van een Memorial Center op de Amerikaanse begraafplaats. De gemeente wil op het terrein van het kerkhof of er vlakbij een Memorial Center bouwen waar informatie te vinden is over de begraafplaats. Ook zouden daar bijeenkomsten gehouden kunnen worden en zou er een expositie moeten komen met allerlei archiefmateriaal. De plannen voor de bouw van een inforcentrum zijn er al langer en de gemeente heeft hierover ook al gesproken met betrokkenen. Er zijn echter nog geen concrete financiële toezeggingen gedaan. Daarom is het bezoek gepland. Van Beers brengt onder meer een bezoek aan het Amerikaanse Congres en Senaat.

 

2005

Memorial Center Margraten,

Het gemeentebestuur van Margraten onderzoek de mogelijkheid om te komen tot een ‘Memorial Center Margraten’. Dit Memorial Center, dat gesitueerd moet worden nabij de Amerikaanse begraafplaats, moet het verhaal van deze begraafplaats en de achtergronden levend houden en daarnaast een bijdrage leveren aan het levendig houden van de thema’s zoals o.a. oorlog en vrede, die met deze begraafplaats verbonden zijn.


Klik op onderstaande link voor een samenvatting van de plangedachten over het Memorial Center Margraten.

Samenvatting van de Plangedachten Memorialpark (Pdf_document).

Top