Captain Joseph "James" Shomon

Co. 611th Graves Registration Company.

16 Oktober 1914  -  18 September 2003

 

 

Joseph James Shomon was de commandant van de 611th Graves Registration Company. In het boek "Kruizen in de wind" vertelt hij over het werk van de 611th Graves Registration Company. En dan met name over de aanleg van de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten.

  

De company komt een paar dagen na D-Day aan land in Frankrijk. Zijn company krijgt de opdracht om mee te helpen met het identificeren van de gesneuvelden Amerikaanse soldaten en ze daarna te begraven op een van de tijdelijke begraafplaatsen. Ze verblijven enkele weken in St. James. Daarna gaan ze met een colonne verder Frankrijk in om ook daar Amerikaanse soldaten te identificeren en te begraven.

Dan krijgen ze de opdracht met te gaan met een colonne naar een plek niet ver van het front vandaan om daar de gesneuvelden soldaten te begraven. In eerste instantie wordt gekozen voor een plek niet ver van Sittard vandaan. Maar daar ligt op dat moment nog het front. Ze gaan op zoek naar een nieuwe plek waar een tijdelijke begraafplaats kan worden aangelegd. Ze besluiten uiteindelijk om de nieuwe begraafplaats niet ver van Margraten aan te leggen.

Op 10 november wordt de eerste soldaat begraven op Margraten. Er zullen  nog meer dan 17.000 soldaten worden begraven op de begraafplaats. De meeste soldaten die er worden begraven zijn gesneuveld tijdens het Ardennenoffensief of bij gevechten in Duitsland.

De leden van het 611th Graves Registration Company bouwen een band op met de lokale bevolking van Margraten. In 1946 krijgt de company de opdracht om Margraten te verlaten. Een deel van de company gaat terug naar Amerika, de rest gaat helpen met het zoeken naar soldaten die niet zijn teruggevonden.

 

 

 

 

Tijdens mijn bezoek aan The States (2010) zijn Graf op Arlington Cemetery in Washington DC. gefotografeerd.

 

 

Top