Visitor Center on American Cemetery (Normandy)

 

 

 

 

June 6, 2007  Normandy, France.

(D-Day + 63 years)

US Secretary of Defense Robert M. Gates, (2nd from right) US Ambassador to France Craig R. Stapleton (right) and American D-Day veteran Walter Ehlers (left) cut the official ribbon to open the Normandy American Cemetery Visitor Center Colleville-sur-Mer.

 

 

 

 

 

Couple pictures from Visitor Center

 

 

 

Burgemeester van Margraten enthousiast over Frans infocentrum

 

ABMC is beheerder van alle begraafplaatsen voor Amerikaanse soldaten. De organisatie heeft van begin af aan oren gehad naar de plannen voor een Memorial Park, maar wil volgens ingewijden niet dat een te groot  onderscheid wordt gemaakt tussen Margraten en Colleville-sur-Mer. In die Normandische plaats ging vorige week een 30.000 vierkante meter groot informatiecentrum open ter gelegenheid van de herdenking van D-Day.

(6 juni 1944, de dag waarop de geallieerden in West-Frankrijk landden en van daaruit met hun opmars naar Berlijn begonnen) ABMC stak ruim twintig miljoen euro in het Franse project.

„Nu kan het heroïsche verhaal van de jongens die hier liggen begraven beter verteld worden”, zei generaal Frederick M. Franks, voorzitter van de ABMC, tijdens de opening van het centrum. Een derde van het bezoekerscentrum is besteed aan een expositie. Door middel van tekst, foto’s, video, oude films, interactieve displays en artefacten wordt de „heldhaftigheid, moed en opoffering” van de geallieerden in beeld gebracht. Een delegatie uit Margraten, onder wie burgemeester Harrie van Beers en Henri van Muyden van de stichting Margraten Memorial Center, was bij de opening van het Normandische bezoekerscentrum aanwezig.  De burgemeester kan inhoudelijk nog niet te veel zeggen over de gesprekken met de ABMC, maar bevestigt de voorkeur van de Amerikaanse organisatie. Wat in Frankrijk is verrezen, is prachtig. De expositie is zeer interessant en ook de inrichting van een kamer waarin de namen van gesneuvelde soldaten worden genoemd, is indrukwekkend. Het duurt drie dagen voordat alle namen voorbij zijn. Ik weet alleen niet of we alles één op één moeten overnemen. Zo wordt in Normandië het oorlogsverhaal verteld van de Amerikaanse soldaten. Ik zou ook meer van hun drijfveren willen weten, van hun leven vóór de oorlog.

Michael Yasenchak, beheerder van de Amerikaanse begraafplaats, wil alleen kwijt dat over het Memorial Park en een informatiecentrum in Margraten tot dusver alleen is gesproken. „Er zijn zeker nog geen besluiten over genomen.” De gemeente Margraten wil voor het eind van dit jaar de knoop doorhakken over de bouw van een bezoekerscentrum op het oorlogskerkhof.

 

Klik op onderstaande link voor een samenvatting van de plangedachten over het Memorialpark Margraten.

 

 

Samenvatting van de Plangedachten Memorialpark.

Top