German Cemetery Bordj Cedria (Tu)

Op de 28  September 1977 werd de Duitse begraafplaats Bordj Cédria ingewijd. Hier liggen 8562 bij de gevechten van november 1942 tot mei 1943 in Tunesië gestorven Duitse soldaten.

 

De Duits-Tunesische militaire overeenkomst van 28  Maart 1966 vormde de juridische basis voor de op Tunesisch grondgebied verspreid liggende Duitse soldaten het geven van een permanent recht voor een verzekerde begraafplaats.

 

Dichtbij het dorp Bordj Cédria met slechts 700 inwoners, ongeveer 25 mijl ten oosten van Tunis ligt de Duitse militaire begraafplaats.  Op het gebied van het kustgebied met zijn wijngaarden en olijfbomen gewassen, op de noordwestelijke helling van de bergketen genaamd de Keddel. Op de hoofdweg van Tunis richting Sousse ga je na drie kilometer achter de plaats Hamman-LiF rechts en na ongeveer 800 meter rechtdoor rijden bereik je de begraafplaats. Een wegwijzer van de Volksbund markeert de weg richting begraafplaats.

Aan het einde van de parkeerplaats is de ingang naar de begraafplaats, Een overdekte trap leidt naar de open, tegen zon en regen beschermde bezoekersruimte.  Tussen trap en deze kamer is een smeedijzeren traliewerk geplaatst. De andere kant van de bezoekersruimte met gekleurde geglazuurde tegels toont het land Tunesië waar de oorspronkelijke begraafplaatsen waren.  Deze tegels werden gebrand in Nabeul, een oude aardewerk stad in Tunesië.  De tekst luidt als volgt:

“Diese Kriegsgräberstätte wurde in den Jahren 1973 bis 1975 errichtet. Hier fanden die ursprünglich in Bizerta, El M’Dou, La Mornaghia, Mateur, Nassen und S’Fax bestatteten deutschen Soldaten ihre endgültige Ruhestätte”

 "Deze militaire begraafplaats is gebouwd in de jaren 1973 tot 1975.  De oorspronkelijk in Bizerte, El M'Dou, La Mornaghia, mateurs, Nassen en S’Fax begraven Duitse soldaten vonden hier hun laatste rustplaats. "

Via een redelijk steil pad dat begint achter de bezoekersruimte, loopt men richting begraafplaats. Aan het einde van dit pad kom je via een trap in het hart van de centrale binnenplaats waar een gedenksteen staat met opschrift in het Arabisch, Duits en Frans:

 "In dieser Gräberstätte ruhen 8.562 deutsche Soldaten von 1939 bis 1945“

 "Op deze begraafplaats rusten 8.562 Duitse soldaten 1939 tot 1945."

Op elk van de panelen van de graftombes staan zeven tot tien namen. Tijdens het herbegraven van de soldaten was een groot deel, ongeveer 2000 dode nog onbekend, maar konden later toch nog geïdentificeerd worden waardoor men de namen alsnog op de graftombes kon plaatsen. De begraafplaats is verdeeld in 6 hoven, elke stad (Waar de soldaten eerst lagen begraven) een apart gedeelte met de genummerde graftombes.

 

Openingen in de muren geven een mooi vergezicht, het verre noorden de blauwe Golf van Tunis, richting het zuiden rotsachtige bergen en aan de voet van de begraafplaats de vallei met haar olijfbomen en wijngaarden.

Een Duits sprekende Tunesiër beheerd namens De Volkbund, samen met nog vier andere medewerkers deze begraafplaats. 

Onderstaande link Webpagina van de

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge

 

Duitse Begraafplaats Bordj Cedria

 

Top